Постинг
09.12.2013 17:09 -
К О Л Е Д Н А КАПАМА
Автор: tsvetanandreev
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 1657 Коментари: 4 Гласове:
Последна промяна: 09.12.2013 18:20
Прочетен: 1657 Коментари: 4 Гласове:
17
Последна промяна: 09.12.2013 18:20
.
=
=
КОЛЕДА
И НОВАТА ГОДИНА
ЩЕ ДОЙДАТ КАТО УПРЕШНИЯ ДЕН!
Затова пригответе се отдалеч - една тренировка няма да е хич
безполезна. Който пости,пости - ние другите,да си хапнем!
ПРОДУКТИ
1 бр пиле
500 гр телешко месо
500 гр свинско месо
300 гр кайма
300 гр пушени гърди
200 гр. сурова наденица
1 кисела зелка,2-3 глави червен лук
1 чаша червено вино, червен пипер,чубрица,сол
ПРИГОТВЯНЕ
Плънка - от половината приготвен ориз-задушен,дреболиите на пилето,
нарязани на ситно,чубрица и червен пипер.
Пилето се пълни и зашива с бял конец.
От зелката се приготвят 12-13 листа,а останалите
се нарязват на ситно.
С листата се правят сърмички /по ломски - свивки/ с каймата,
с останалия ориз,червнен и черен пипер и ситно нарязания кромид.
В голяма тенджера или землен керамичен съд се нарежда
едно върху друго част от нарязаното зеле,сърмичките,
слага се пилето,пушените гърди,нарязани на парчета,
наденицата
и нарязаните на пържоли свинско и телешко.
Добавя се олиото и чаша червено вино.
Тенджерата се захлупва плътно и се слага в умерена фурна
да се пече не по-малко от 3 часа.
Забравят се ЧЕЗ,ЕОН и ИВН
заради нервен стомах...
............................................
И НАЙ-ВАЖНОТО: По време на всички гореизброени манипулации
не се допускат в кухнята индивиди от противния женски пол -
жена,балдъза,тъща,дъщеричка,дори и женско куче -
разваля се типично мъжката идилия - САМ,радиото на ДЖАЗ ФМ,
чашка ракийца и скътаното шише червено вино,
уж неразделна част от рецептата.
ДА Е СЛАДКО НА ВСИЧКИ!
..............................................................................................................................................................
Вълнообразно
Следващ постинг
Предишен постинг
Тази рецепта е от гостилница България:)))
Подобна капама ядох във Велинград, но вместо пушени гърди имаше бахур и домашен суджук. Тежка гозба, без тежко вино не върви. Ех, сега пък се сетих за "В механата"...
цитирайПодобна капама ядох във Велинград, но вместо пушени гърди имаше бахур и домашен суджук. Тежка гозба, без тежко вино не върви. Ех, сега пък се сетих за "В механата"...
И с мераклийско ноу-хау, най- важното...:-)))
цитирайBLAGODARQ!
цитирай
4.
makont -
Сигурно и този вариант е изключително вкусен. Сега ще направя една констатация,
11.12.2013 15:36
11.12.2013 15:36
едно сравнение и едно допълнение. 1. Пушените гърди са си типично наше западняшко допълнение към оригиналната рецепта на капамата. В сръбско така готвят зеле, което е наложено за няколко дни и е нито кисело, нито прясно, казва се "купус" и е било основна храна за сватби и големи тържества. Невероятно вкусно е. Предполагам, че от тук сме добавили и този елемент на капамата. 2. Сравнявам рецептата с тази на банскалии. Знаеш ли, те слагат и чекане, т.е. кубчета цвекло, но не червено. Не правят сърмичи, като нас, само ред зеле, ред ориз и пилето е на парчета, а не пълнено. 3. Допълнението е към затварянето на съда, не слагаш ли замесено парче тесто, за да се изолира манджата и всичко да се задуши подобаващо. Мързеливият вариант е с фолио. И на края, в къщи я правим всеки път по различен начин, и все става, но задължително и трите кучки участваме в приготвянето, особено Жизел и Йода, половината месо изчезва в коремчетата им. Виж аз служа за "подай ми това, подай ми онова...." и ако нещо не се получава, да го отнеса като куцо пиле домат. Надявам се, че и ти, след усамотяването при готвенето, не се скриваш в някой ъгъл да си я ядеш сам, все пак и "противния" женски пол е човек. Ха наздраве, сега, че се омаломощих от тази лекция.
цитирайВашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
За този блог
Гласове: 25792